وانت نیسان آبی
وانت نیسان آبی ، از جمله خودرو های موجود در خیابانهای کشور که بیشتر با رنگ آن مورد خطاب قرار می گیرد نیسان آبی یا نیسان وانت می باشد. خودرویی مخصوص باربری در داخل و بیرون شهرها.
این خودروی دوست داشتی ، البته از نگاه بعضی ها ، چیزی در حدود 50 سال است که همراه مردم ایران بوده است. البته تولیدات قبل از انقلاب دیگر وجود خارجی ندارند ولی نمونه های تولیدی در سالهای حدود 63 و 64 و… کماکان وجود داشته و در حال استفاده می باشند.
ظهور وانت نیسان آبی در ایران
اسم اولیه که شرکت نیسان بر روی این خودرو قرار داده بود ، نیسان جونیور بوده ولی در اپتدا در ایران با عنوان زامیاد و بعدها با نام وانت سایپا و یا به صورت عامیانه با عنوان نیسان آبی از آن یاد می شود.
این خودرو آخرین نسل از مدل جونیور شرکت نیسان بوده که در سال 1982 تولیدش در ژاپن متوقف شد ولی تولیدش در برخی کشورها از جمله ایران ادامه پیدا کرد و هم اکنون نیز در کشور ما تولید آن ادامه دارد.
در اپتدای تولید وانت نیسان در ایران ، در سال 1349 شرکت خودرو سازی زامیاد قرارداد ساخت و مونتاژ نیسان جونیور را با شرکت نیسان امضا کرد ، و وانت نیسان به مرور در بازار خودرو های وانت جای خود را باز کرد و از آن زمان تاکنون یکی از اصلی ترین خودروهای باربری ایران به شمار می رود.
تولید این خودرو تا سال 1365 توسط شرکت زامیاد انجام می شد ، اما در همین سال امتیاز ساخت نیسان وانت به شرکت خودرو سازی سایپا واگذار شد و با عنوان سایپا 24 به بازار عرضه شد.
عرضه این خودرو تا سال 77 توسط سایپا ادامه پیدا کرد و در این سال دوباره تولید آن به شرکت زامیاد واگذار شد و اسم آن هم دوباره به زامیاد 24 تغییر پیدا کرد.
البته این تغییر نام فقط برای خودرو سازها بوده و همواره مردم در ایران از این خودرو با نام وانت نیسان یا نیسان آبی یاد می کنند.
تولید وانت نیسان آبی تقریبا بدون هیچ گونه تغییر عمده در ظاهر این خودرو تاکنون در کشور ادامه یافته است.
البته باید این مطلب را اضافه کنیم که شرکت زامیاد به منظور ایجاد تنوع اقدام به تولید وانت شوکا روی پلتفرم نیسان کرد که از لحاظ ظاهری با نیسان آبی تفاوت هایی را داشت ولی به دلیل اینکه استقبال چندانی از آن به عمل نیامد از مدار تولید کارخانه خارج شد.
علاوه بر شوکا این شرکت وانت پادرا را نیز در سال 96 معرفی و به بازار عرضه کرد ولی باز هم با استقبال نیسان سواران مواجه نشد و نتوانست نظر دوستاران خودرو نیسان آبی را عوض کند .
در واقع خریداران خودرو نیسان حتی نسبت به تغییر رنگ این خودرو حساس بوده اند و وانت نیسان سفید که دقیقا مشابه وانت نیسان آبی بوده و فقط رنگ آن سفید بود هیچ گاه نتوانست فروش قابل قبولی داشته باشد.
از لحاظ فنی نیز شرکت زامیاد نتوانست تغییر قابل ملاحظه ای در این خودرو به وجود بیاورد.
برخی از تغییراتی که می توان به آن اشاره کرد ، تغییر سیستم سوخت رسانی از نوع کاربراتوری به انژکتوری و اضافه کردن سیستم ترمز ABS به این خودرو را می توان اشاره کرد.
تغییرات اشاره شده فقط در همین حد بوده و موتور و گیربکس نیسان آبی کماکان بدون تغییر در خط تولید قرار دارند.
همچنین شرکت زامیاد به دلیل هزینه بالای سوخت و مصرف قابل ملاحظه این وانت نمونه دیزلی نیسان را با همکاری یک شرکت چینی در سال 89 طراحی و روانه بازار کرد.
تولید این خودرو نیز در سال 95 توقف پیدا کرد ، ولی بعد از گران شدن بنزین در سال 98 دوباره در مدار تولید قرار گرفته و هم اکنون نیز تولید می شود.
حقایقی در مورد وانت نیسان آبی:
در مورد وانت نیسان ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بنا بر اعلام معاون مهندسی شرکت زامیاد این خودرو که با لقب باربر نجیب توسط آنها یاد می شود از سال 51 تا به الان چیزی در حدود 2100 میلیارد تن بار در تمام جاده های ایران در این سالها جابجا کرده است که از لحاظ وزنی با 8000 برج میلاد برابری می کند.
یکی از دلایلی که بسیاری از نیسان سواران علی رغم تمام نکات و کمبود های ایمنی و فنی این خودرو باز هم به آن علاقمند هستند موتور قدرتمند این خودرو می باشد.
شایان ذکر است که از لحاظ مقررات راهنمایی و رانندگی و توصیه خودرو ساز این خودرو مجاز به حمل بار با وزن تقریبی 2 تن می باشد، در حالی که اکثر کسانی که خودرو نیسان وانت دارند تجربه حمل بار با وزن بیش از 3 تن و گاهی برخی تا 5 تن را نیز دارند.
وانت نیسان در طول این سالها با کمترین امکانات رفاهی و ایمنی و تغییرات جزئی صورت گرفته در آن نتوانسته است نظر مخالفان آن را جلب کند.
از جمله مسائل مربوط به این خودرو مصرف سوخت بالا و ایجاد آلودگی زیست محیطی می باشد. به همین علت شرکت زامیاد اعلام کرده است که سال 1400 ، آخرین سال تولید این خودرو می باشد و قرار است خودرو پادرا پلاس جایگزین این خودرو با سابقه در ایران شود.
البته باید به این نکته اشاره کرد که شرکت خودرو ساز در سالهای قبل هم صحبت از بازنشستگی این خودرو به زبان آورده بود ولی قادر به انجام این کار نشده بود و باید منتظر بمانیم تا ببینیم برنامه زامیاد با این ژاپنی دوست داشتنی به کجا می رسد.
یک نظر در “درآمدی بر تاریخچه وانت نیسان آبی در ایران”
خیلی جالب بود